Great Tit

Parus major

⚠ This is not the latest assessment for this species. See the latest assessments:

Global Europe

Abstract

Great Tit Parus major has most recently been assessed for The IUCN Red List of Threatened Species in 2016. Parus major is listed as Least Concern.

The Red List Assessment i

BirdLife International 2016. Parus major. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22735990A87431138. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22735990A87431138.en. Accessed on 02 November 2026.

Language

English

Last assessed

01 October 2016

Scope of assessment

Global

Population trend

Increasing

Number of mature individuals

430,000,000-709,999,999

Habitat and ecology

Forest, Shrubland, Grassland, Desert, Artificial/Terrestrial

Geographic range

  • Extant (resident)

BirdLife International and Handbook of the Birds of the World (2016) 2010. Parus major. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2026-1

Assessment Information

Global Assessment

IUCN Red List Category and Criteria - Global Assessment

Least Concern  

Date assessed

01 October 2016

Year published

2016

Assessment Information in detail

Geographic Range

Native

Extant (resident)

Afghanistan; Albania; Algeria; Andorra; Armenia; Austria; Azerbaijan; Bangladesh; Belarus; Belgium; Bhutan; Bosnia and Herzegovina; Bulgaria; Cambodia; China; Croatia; Cyprus; Czechia; Denmark; Egypt; Estonia; Finland; France; Georgia; Germany; Gibraltar; Greece; Hong Kong Special Administrative Region of China; Hungary; Indonesia; Iran, Islamic Republic of; Iraq; Ireland; Israel; Italy; Japan; Jordan; Kazakhstan; Korea, Democratic People's Republic of; Korea, Republic of; Kyrgyzstan; Lao People's Democratic Republic; Latvia; Lebanon; Liechtenstein; Lithuania; Luxembourg; Malaysia; Moldova; Mongolia; Montenegro; Morocco; Myanmar; Nepal; Netherlands; North Macedonia; Norway; Poland; Portugal; Romania; Russian Federation (Central Asian Russia, Eastern Asian Russia, European Russia); Serbia; Slovakia; Slovenia; Spain; Sweden; Switzerland; Syrian Arab Republic; Tajikistan; Thailand; Tunisia; Turkmenistan; TÞrkiye; Ukraine; United Kingdom; Uzbekistan; Viet Nam

Extant & Vagrant (resident)

Iceland; Malta

Extant & Vagrant

Taiwan, Province of China

Number of locations

Upper elevation limit

4,420 metres

Lower elevation limit

Geographic Range in detail

Population

Current population trend

Increasing

Number of mature individuals

430,000,000-709,999,999

Population severely fragmented

No

Continuing decline of mature individuals

Unknown

Population in detail

Use and Trade

Use and Trade in detail

Conservation Actions

In-place research and monitoring

  • Action Recovery Plan : No
  • Systematic monitoring scheme : No

In-place land/water protection

  • Conservation sites identified : Yes, over entire range
  • Occurs in at least one protected area : No
  • Invasive species control or prevention : No

In-place species management

  • Successfully reintroduced or introduced benignly : No
  • Subject to ex-situ conservation : No

In-place education

  • Subject to recent education and awareness programmes : No
  • Included in international legislation : No
  • Subject to any international management / trade controls : No
Conservation Actions in detail

Bibliography

Red List Bibliography

External Data

CITES Legislation from Species+

Data source

The information below is from the Species+ website.

CITES Legislation from Species+ in detail

Ex situ data from Species360

Data source

The information below is from Species360's Zoological Information Management System (ZIMS)

Ex situ data from Species360 in detail

Studies and Actions from Conservation Evidence

Data source

The information below is from the Conservation Evidence website.

Studies and Actions from Conservation Evidence in detail